N-VA waarschuwt Egbert Lachaert: “Nu paars-groen is geel-zwart in 2024”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Open VLD heeft met Egbert Lachaert het initiatief voor een nieuwe regering. Toch is men bij N-VA nog niet overtuigd dat het absoluut een oppositierol krijgt. Theo Francken waarschuwt echter voor de gevolgen van paars-groen.

Na de exit van Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) hebben de Vlaamse liberalen met Egbert Lachaert de formatie in handen. 

N-VA voelt zich echter nog niet zeker van een oppositierol. “Ik denk dat het een heel onwijs idee is om naar paars-groen te gaan met een Vlaamse minderheid”, zei Theo Francken (N-VA) in ‘De Ochtend’ op Radio 1. 

Francken refereerde naar een uitspraak van Egbert Lachaert verleden jaar, toen hij zei dat paars-groen pas mogelijk was als Ecolo eerst hun programma zou verbranden vooraleer in een regering te stappen. “Zover ik weet, heeft Ecolo zijn programma niet verbrand”, zei Francken nog. 

Voor Francken is een Vlaamse meerderheid het minimum voor de nieuwe federale regering. “Dat is beter voor de Vlaamse economie. Als men dat niet doet, neemt men enorme risico’s.” 

“In deze coronacrisis is het best om een eendrachtige regering te vormen op federaal niveau met Vlaamse meerderheid. Als dat niet zo is, zullen we oppositie voeren.” 

Na het programma ging Francken op Twitter zelfs een stapje verder: "Paars-groen is geel-zwart in 2024."