Na succesvolle peiling van Vlaams Belang: Wil N-VA samenwerken?

door: MRO
Bart De Wever en Tom Van Grieken
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams Belang haalde in de Grote Peiling van VTM en Het Laatste Nieuws een score van 25,5% en is daarmee de grootste Vlaamse partij, groter dan N-VA. En dat zorgt voor nervositeit bij de partij van voorzitter Bart De Wever.

Het lijkt er steeds meer op dat Vlaams Belang en N-VA in de mogelijkheid zullen zijn om een meerderheid te vormen in Vlaanderen na de verkiezingen in 2024. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken reikt voortdurend de hand naar Bart De Wever.

De voorzitter van N-VA houdt de deur tot dusver op slot voor een coalitie met de extreemrechtse partij. Maar jongere N-VA-leden zijn een stuk gematigder. Jeroen Bergers is 22 jaar en jongerenvoorzitter van N-VA. Hij vindt het fout om nu al te zeggen dat er geen samenwerking met Vlaams Belang zal zijn.

"Het is onlogisch om op voorhand elke samenwerking met het Vlaams Belang uit te sluiten", stelt Bergers in Het Laatste Nieuws. "Coalities maak je op basis van inhoud."

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau stelt intussen alles in het werk om kiezers te overtuigen niet voor Vlaams Belang te stemmen. Hij zei afgelopen weekend dat het gevaarlijk is om extremen te laten besturen. Eerder gaf hij te kennen dat hij elke samenwerking zal stopzetten met een partij die het cordon sanitaire doorbreekt.