Open Vld speelt open kaart over de 53.000 euro voor El Kaouakibi

door: STS
Egbert Lachaert Open Vld
Afbeelding bron: Photonews

Open Vld heeft onderzoek gedaan naar het budget van 53.000 euro dat Sihame El Kaouakibi van de partij kreeg voor haar lancering in de politiek.

"Omdat er vragen waren over de concrete inhoud van de facturen, is de partij in samenspraak met alle betrokkenen nagegaan welke uitgaven wanneer werden gedaan en wat daar tegenover stond. Er heeft ook telefonisch overleg plaatsgevonden tussen Sihame El Kaouakibi en voorzitter Egbert Lachaert", klinkt het.

"De partijleiding won vooreerst juridisch advies in om te bevestigen dat de steun aan een kandidaat kan verlopen via facturen van een vennootschap. Dit blijkt - volgens het ingewonnen advies - mogelijk te zijn, als deze vennootschap diensten levert in het licht van het doel van een campagne of politieke start."

"Daarbij benadrukken we nogmaals dat de partij niet vooraf geld schonk of betaalde aan Sihame El Kaouakibi, maar een budget ter beschikking stelde waarvoor een firma die diensten leverde, mocht factureren aan de partij. Dit is wat er hier gebeurde."

Persoonlijke medewerker

"Een eerste factuur van 20.000 euro betrof typische campagneuitgaven voor bijvoorbeeld sociale media-advertenties en briefwisseling, alsook een aantal kosten die wettelijk niet aangifteplichtig waren. De uitgaven die tegenover deze factuur staan en aangifteplichtig zijn, werden ook aangegeven in de persoonlijke aangifte van de verkiezingsuitgaven van El Kaouakibi."

"Een tweede factuur van 33.000 euro betreft de kost van een persoonlijke medewerker van Sihame El Kaouakibi. Bij de aangifte van de verkiezingsuitgaven werd destijds geoordeeld dat deze kost niet aangifteplichtig was."

"Tot slot is er in de aangifte van de verkiezingslijsten voor de kieskring Antwerpen ook nog een factuur opgenomen van een communicatiebedrijf dat verbonden is aan El Kaouakibi. Tegenover deze factuur stonden eveneens reële campagne-communicatieprestaties (zoals productie van sociale mediafilmpjes en promotie ervan) voor meerdere kandidaten op de Antwerpse Kamer- en Vlaamse kandidatenlijsten. Deze factuur werd ook correct aangegeven in de aangiftes van de diverse kandidaten die aan deze gemeenschappelijke deelcampagnes hebben deelgenomen."