Overlegcomité heeft knopen doorgehakt over horeca en reizen

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Vrijdagnamiddag vond er opnieuw een Overlegcomité plaats om de coronamaatregelen bij te sturen. Er werden beslissingen genomen over de horeca, reizen en grote evenementen.

Zo werd bepaald dat het sluitingsuur voor de horeca binnen, vanaf 9 juni, niet op 22.00 uur zal liggen, maar gelijkgesteld wordt met het sluitingsuur voor de terrassen: 23.30 uur. 's Ochtends mag er om 05.00 uur geopend worden.

Reizen

Inzake reizen is beslist dat voor wie uit een groene of oranje zone terugkeert, er geen verplichting is voor een test of voor quarantaine.

Reizen van en naar rode zones kan eveneens zonder test of quarantaine, indien je over een digitaal coronacertificaat beschikt. De voorwaarden zijn dat je sinds minstens twee weken gevaccineerd bent, of een negatieve PCR-test kan voorleggen die jonger is dan 72 uur, of een attest van genezing kan voorleggen.

Wie uit een hoogrisicogebied terugkeert, waar zorgwekkende varianten van het coronavirus heersen, geldt een verplichte quarantaine van 10 dagen en een PCR-test op dag 1 en dag 7. Zelfs voor wie gevaccineerd is.

Evenementen

Grote evenementen, denk aan Pukkelpop, Tomorrowland en de Formule 1 op Spa-Francorchamps, zullen volgens de VRT maximaal 75.000 aanwezigen mogen tellen.