Parlementslid luidt alarmbel: “België stevent af op Griekse toestanden, dit is niet houdbaar”

door: WVDS
Maurits Vande Reyde
Afbeelding bron: Photonews

De belastingdruk in België behoort tot de hoogste ter wereld en toch stevenen we af op het grootste begrotingstekort van Europa. Vlaams parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) trekt aan de alarmbel. “Dit leidt tot Griekse toestanden”, waarschuwt hij.

“Het is een giftige combinatie. Je hebt de allerhoogste belastingen van West-Europa en langs de andere kant heb je de overheidsuitgaven die door het dak gaan omdat de overheden in dit land geen controle houden op de uitgaven.”

“In sommige landen heb je een hoge belastingdruk ofwel een zeer hoog begrotingstekort, maar in België heb je de beide en dat is niet vol te houden op de lange termijn”, aldus Maurits Vande Reyde in gesprek met Redactie24.

“Het fundamentele probleem voor mij is dat alle regeringen in dit land zich niet houden aan hun kerntaken en dat ze allerlei uitgaven willen doen die totaal nutteloos zijn. De uitgaven zouden moeten gaan naar belangrijke dingen zoals zorg, justitie en veiligheid.”

“In Vlaanderen gaat er bijvoorbeeld twee miljoen naar festivals, er is een hamstercoördinator, een everzwijncoördinator en er zijn zelfs subsidies om een Colombian butt lift te laten doen.”

“Op lange termijn leidt dit naar Griekse toestanden, dit is niet houdbaar. Als je het hele lijstje zou voorleggen aan de bevolking van waar overal geld aan uitgegeven wordt, dan zouden die zich rot schrikken.”

“Ik probeer dat mee te veranderen, die tanker is langzaam aan het keren. Maar voor elk probleem in de samenleving hebben politici vaak maar één oplossing en dat is meer uitgeven. Dat is nefast.”

Bekijk het gesprek met Maurits Vande Reyde in onderstaande video.