Vlaams parlementslid kaart aan: “Als je alle sociale voordelen erbij telt is werken niet altijd lonend”

door: WVDS
Maurits Vande Reyde
Afbeelding bron: Photonews

Werken loont te weinig in ons land. Dat stelt Vlaams parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld). Hij vindt dat de werkloosheidsuitkeringen in de tijd beperkt moeten worden en dat mensen die werken netto meer moeten overhouden.

“Eén van de structurele problemen in ons land is dat werken te weinig loont en dat het verschil tussen wel en niet gaan werken veel te klein is. Met de jobbonus gaan we daar iets aan doen, zo komt er 600 euro per jaar bij voor sommige mensen.”

“Er zijn federaal nog andere maatregelen nodig. Je moet de werkloosheidsuitkeringen in de tijd beperken, je moet de fiscale lasten verder verlagen op werkende mensen”, stelt Maurits Vande Reyde bij Redactie24.

“Je moet er echt voor zorgen dat mensen netto een aanzienlijk deel meer overhouden. Je hebt natuurlijk een ondergrens voor mensen die een tijdelijk vangnet nodig hebben of willen terugvallen op een leefloon en dat moet menswaardig zijn.”

“Maar als je alle sociale voordelen erbij telt, is werken niet meer lonend. Ik zou voorstellen de fiscale lasten op werken te verlagen.”

“Anderzijds, als de werkloosheidsuitkering eeuwig is, is het geen vangnet meer op dat moment maar een hangmatmodel. Dat moeten we vervangen door een tijdelijk systeem van werkloosheidsuitkering en die uitkeringen mogen tijdelijk zelfs hoger zijn, maar het mag geen eeuwigdurend recht zijn.”

“We zien dan dat mensen, vooral in het zuiden van het land, kiezen om hun hele carrière uit te bouwen in de werkloosheid. Ze krijgen op het einde nog een pensioen dat ongeveer gelijk ligt met dat van mensen die hun hele leven hebben gewerkt. Dat is voor niemand aanvaardbaar.”

Bekijk het gesprek met Maurits Vande Reyde in onderstaande video.