Vande Reyde (Open Vld): “Ik zie evolutie naar de natuurlijke splitsing van België”

door: MRO
Maurits Vande Reyde
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) denkt dat ons land zal evolueren in de richting van een natuurlijke splitsing tussen Vlaanderen en Wallonië. Hij ziet de kloof tussen beide landsdelen groeien en zegt dat er ooit een einde zal komen aan de solidariteit als men in Wallonië niet ingrijpt.

“Ik zou graag hebben dat het besef in Wallonië groeit dat je niet eeuwig schulden kan blijven maken, dat je niet eeuwig die hoge werkloosheidscijfers in stand kan houden. Er moet echt iets gedaan worden op vlak van werkzaamheidsgraad, overheidstekort en kerntaken van de overheid.”

“Ik vrees dat dat besef er in totaal niet is met het PS-beleid. Zij zeggen letterlijk dat schulden maken geen enkel probleem is en dat hoge werkloosheidsuitkeringen absoluut moeten behouden worden.”

“Sterker nog, ze bekampen elke maatregel die Vlaanderen neemt om de werkzaamheidsgraad te verhogen. Ik zie dat verder evolueren naar een natuurlijke splitsing van het land”, aldus Vande Reyde in gesprek met Redactie24.

“Als je de manifeste onwil hebt aan Franstalige kant om ook maar iets te doen aan hun structurele problemen, dat overheidstekort dat nu al in Griekse toestanden zit, dan weet je dat dat niet kan blijven duren. Ik vrees voor Franstalige collega’s dat er aan de solidariteit vanuit Vlaanderen een einde komt als zij op die weg verder gaan.”

“Als je de cijfers ziet, ook het rapport van de Hoge Raad van Financiën, dan zie je dat er een structurele tweedeling tussen beide landsdelen loopt die op middellange termijn voor een natuurlijke breuk gaat zorgen.”

Bekijk het interview met Maurits Vande Reyde in onderstaande video.