Opgelet bij aangifte erfenis: "Dan krijg je boete van meer dan 700 euro"

door: STS
Erfenis
Afbeelding bron: Photonews

Wie een fout maakt in een erfenisaangifte riskeert een boete van gemiddeld 742 euro. "Pure kafka en een onrechtvaardige straf, bovenop een al zeer onrechtvaardige erfbelasting", stelt Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld).

"De Vlaamse belastingdienst VLABEL legt in 5,6% van alle erfenisaangiften een boete op wegens onvolledige of foutieve aangifte. Het gaat dikwijls om mensen die te goeder trouw handelen en toch worden gestraft, bovenop een al zeer onrechtvaardige erfbelasting", klinkt het.

"Bovendien beschikt de Vlaamse overheid meestal al over de correcte gegevens van de nalatenschappen. In plaats van mensen die al torenhoge notariskosten en erfbelastingen moeten betalen te helpen, legt de belastingdienst nog eens boetes op. Dit moet stoppen", vindt Vande Reyde.

"De overheid moet geen informatie opvragen die ze zelf al heeft. Dat doet de federale overheid toch ook niet bij de personenbelasting? Zo wordt het wel heel makkelijk om mensen nodeloos te beboeten."

"Het is voor veel mensen niet evident om de juiste gegevens van een nalatenschap te achterhalen. 60% van de aangiften gebeurt al via notarissen. De overheid moet daarom mensen helpen. Nu doet ze het omgekeerde. Bovenop de torenhoge erfenisbelastingen en notariskosten krijgen mensen nog eens een boete erbij. Ik roep minister van financiën Matthias Diependaele daarom op deze praktijk van boetes op verdriet onmiddellijk te stoppen."