Politicoloog Sinardet ziet sterke politici in Vivaldi-regering, maar ook cruciaal probleem

door: WVDS
regering De Croo - Vivaldi
Afbeelding bron: Photonews

De Vivaldi-regering is nu meer dan een jaar aan de slag. Politicoloog Dave Sinardet ziet dat er wel sterke politici in de regering zitten, maar dat zij er niet in slagen om de burgers naar hun partijen te leiden.

Open Vld

“Veel partijen hebben hun sterktes en hun zwaktes. Open Vld heeft een belangrijke troef met premier Alexander De Croo. Die is al meer dan een jaar de populairste politicus van het land. Het negatieve nieuws is dat De Croo er momenteel niet in slaagt om die populariteit over te dragen op zijn partij", analyseert professor Dave Sinardet in gesprek met Redactie24.

“Het merk ‘De Croo’ is vrij sterk voorlopig, maar het merk ‘Open Vld’ is een zwak merk. Misschien vinden de mensen dat de partij en haar ideologie zelf te weinig aan bod komt. Of dat ze te veel compromissen moeten maken, waardoor de partij niet genoeg uit de verf komt.”

Vooruit

“De partij ‘Vooruit’ zit een beetje met hetzelfde probleem. Conner Rousseau is een zeer populair boegbeeld. Hij probeert om zijn partij grondig te hervormen, noemt het een beweging enzovoort, maar hij slaagt er voorlopig ook niet in om zijn populariteit over te dragen op de partij.”

Cd&V

“Cd&V heeft een aantal sterke figuren die bij verkiezingen goed kunnen scoren. Annelies Verlinden is er in korte tijd toch wel in geslaagd om een zekere populariteit te verwerven volgens sommige peilingen."

"Van Petegem is minder bekend, maar daarvan zeggen veel mensen dat hij toch wel een heel degelijke politicus is. Sammy Mahdi gebruikt zijn persoonlijkheid ook als troef. Maar ook daar weer zie je dat de partij niet genoeg opvalt.”

Groen

“Groen is de vierde Vlaamse partij in de regering. Petra De Sutter is op zich zeker ook een degelijk figuur, maar qua populariteit zeker niet zo als Vandenbroucke of De Croo. Ze komt eerder saai over.”

“Die vier partijen hebben sterke figuren en potentie in de regering, maar om allerlei redenen slagen ze er niet in om mensen naar hun partij te leiden. Ze staan nog allemaal voor zware uitdagingen.”