Om te wenen: "Dit bedrag aan koopkracht heeft gemiddelde werkmens verloren!"

door: STS
Supermarkt - koopkracht
Afbeelding bron: Photonews

"Onder de regering-De Croo verloor een loontrekkende gemiddeld meer dan 3.000 euro aan koopkracht." Dat zegt de PVDA, op basis van berekeningen die de studiedienst van de partij maakte.

"Onze studiedienst berekende de evolutie van de reële lonen in ons land. Die zogenaamde reële lonen kijken naar de loonontwikkeling waarbij men de effecten van inflatie verwijdert."

"Stijgen de lonen sneller dan de inflatie, dan stijgen de reële lonen. Stijgen de lonen langzamer dan de inflatie, dan dalen de reële lonen."

"Van het eerste kwartaal van 2021 tot en met het derde kwartaal van 2023 (de periode die overeenstemt met de regering-De Croo) heeft een voltijdse werknemer met een mediaan loon (€ 3.350 bruto in 2020) in totaal 3.068 euro aan reëel loon verloren. Dit komt neer op een verlies van 2,62% op het totale loon voor die periode."

"Wat mensen al langer voelen in hun portemonnee, blijkt nu ook uit onze cijfers", zegt PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw.

"Van de praatjes van de federale regering, die beweert de koopkracht van werkende mensen te beschermen, blijft niet veel over."

"De prijzen van voedsel en energie schieten omhoog, maar de regering verbiedt bij wet om te onderhandelen over loonsverhogingen. Het is tijd om die logica om te draaien."