Theo Francken heeft slecht nieuws: "Zoveelste platte Vivaldi-belastingverhoging"

door: STS
Theo Francken
Afbeelding bron: Photonews

N-VA Kamerlid Theo Francken vindt dat de Vivaldi-regering tekort schiet bij de invoer van een vliegtaks op korte vluchten.

"Jullie vragen 40 miljoen euro, een nieuwe taks op de luchthaven, op tickets voor vluchten onder de 500 kilometer. Want jullie willen de mensen uit de vliegtuigen en op de treinen", sprak Francken in de Kamer.

"Want dat is veel beter voor het milieu, voor de CO2-uitstoot, het verbruik van kerosine... Dat begrijp ik allemaal."

"Helemaal akkoord, maar je kan dat alleen maar realiseren als er ook een betere interconnectiviteit is via de trein of de luchthaven. En daar schiet deze regering compleet te kort."

"In tegenstelling tot in Parijs of in Amsterdam is er geen enkel plan om die interconnectiviteit via Zaventem te verbeteren, om dus sneller met de trein te geraken waar je dan met het vliegtuig niet hoeft te zijn."

"Wanneer gaan er ook investeringen van dat geld dat erbij komt naar de luchthaven? Een eerlijk deel naar de luchthaven van Zaventem, om ervoor te zorgen dat de mensen ook eerder de trein nemen in plaats van die vliegtuigen in een straal van 500 kilometer?"

"40 miljoen euro extra belastingen, zogezegd om mensen op de trein in plaats van het vliegtuig te krijgen, maar zonder énige investering in betere treinverbindingen vanop Zaventem. Dit is gewoon een zoveelste platte Vivaldi-belastingverhoging", voegt Francken er op Twitter nog aan toe.