Theo Francken doet vaststelling over Vivaldi: "Krijgen ze nu als boemerang in hun gezicht"

door: STS
Theo Francken
Afbeelding bron: Photonews

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vindt het huidige beleid, onder Nicole de Moor (cd&v) maar niets.

"Ik had het nooit zover laten komen. Omdat ik de ontradingen in het begin scherp had gezet", zei Theo Francken in 'De Afspraak' over de huidige opvangcrisis.

"Nicole de Moor heeft nooit ingezet op ontrading. Ze hebben mijn ontradingscampagnes offline gehaald op de dag dat ik weg was. Ze hebben ze nooit meer online gezet."

"Je kan dit niet vergelijken met de asielcrisis van 2015. Toen was er een massale instroom in de hele EU. De afgelopen drie jaar hebben we twee jaar corona gehad, waarbij er bijna geen instroom was. Dan is er opnieuw een stijging gekomen van het aantal asielaanvragen."

"Die stijging is er vooral gekomen in Oostenrijk, Nederland en België. We hadden van in het begin heel duidelijk moeten maken: 'Don't come to Belgium. Je kan niet allemaal naar één land komen. We gaan niet iedereen hier opvangen'."

"Dat heeft de Moor nooit willen doen. Zij voert een anti-Francken-beleid. De PS heeft dat duidelijk gemaakt bij de start van de Vivaldi-regering: op vlak van migratie moet een een anti-Francken-beleid worden. Het moet dus anders zijn dan alles wat ik heb gedaan."

"Ze dachten: we gaan een 'wir schaffen das' doen op z'n Belgisch, op z'n Vivaldisch. Nu krijgen ze constant de boemerang in hun gezicht."