Politicoloog verklaart de bocht van Lachaert: "Eerst was hij nog tégen"

door: STS
Egbert Lachaert
Afbeelding bron: Photonews

Politicoloog Carl Devos heeft zijn licht laten schijnen op het feit dat Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert als koninklijk opdrachthouder voor een Vivaldi-coalitie zou willen gaan. Een samenstelling waar hij recent nog tégen was.

 

"Er is de voorbije weken heel wat gebeurd. De persoonlijke relaties tussen Egbert Lachaert en de N-VA zijn heel erg slecht geworden", zei politicoloog Carl Devos op Radio 1.

"In de liberale familie denken dat ze dat het met een Vivaldi-coalitie beter zal lukken om de liberale accenten in een volgende regering te brengen. De redenering bij de liberalen is dat als de groenen en de socialisten samen in een regering zitten, ze meer gedaan zullen krijgen dan wanneer ze enkel met de socialisten besturen. Met de groenen in de oppositie gaan de socialisten niet bereid zijn om veel toe te geven."

"Moeilijk uit te leggen"

"Ook het communautaire is een probleem, in die zin dat Bouchez altijd mee is als je Lachaert ziet. In een regering met groenen en zonder N-VA zou dat veel minder een probleem zijn. Dus er is een zekere logica, maar het is heel moeilijk uit te leggen dat Lachaert, die als fractieleider gestreden heeft tegen Vivaldi, die verkozen is met het profiel van een paars-gele voorzitter, nu uiteindelijk toch voor die Vivaldi-coalitie gaat", aldus Devos.