Politicoloog vindt dat premier De Croo moet opstappen: "Weinig eerlijkheid"

door: MRO
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Niet Eva De Bleeker had moeten opstappen, maar premier Alexander De Croo (Open Vld). Dat stelt politicoloog Jonathan Holslag in 'De Zevende Dag'.

Het vertrouwen in Alexander De Croo is helemaal zoek, zowel bij analisten als bij eigen coalitiepartners. Getuige daarvan de uithaal van Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi.

Eva De Bleeker nam als staatssecretaris voor Begroting de kosten van de btw-verlaging op energie op in de begroting waardoor het tekort nog hoger opliep. Dat was niet in naar de zin van de premier die sprak van een fout, maar later moest toegeven dat de btw-verlaging toch niet budgetneutraal is.

Eva De Bleeker stapte op, maar politicoloog Jonathan Holslag zegt dat eigenlijk Alexander De Croo beter was opgestapt.

"Ik vind dat de verkeerde persoon is opgestapt. De manier waarop de premier dit dossier heeft beheerst, vind ik getuigen van weinig eerlijkheid en integriteit."

"De kritiek van de Europese Commissie en de bezorgdheid die ten opzichte van ons land aan de dag wordt gelegd is terecht. We hebben de extra uitgaven als gevolg van de energiecrisis, maar onderliggend hebben we ook tekorten die structureel zijn."

"Ik vind dat deze regering daar weinig oplossingen voor heeft gezocht. De manier waarop er gecommuniceerd is rond de begroting en de manier waarop mevrouw De Bleeker behandeld is vind ik getuigen van heel weinig tact en integriteit."

"Het is ook niet de eerste keer want ik herinner me een debat met de premier waarin hij staalhard volhield dat de activiteitsgraad in het Franstalig gedeelte sinds deze regering is gestegen. Als je dat achteraf nakijkt, blijkt dat gewoon niet het geval. Dat boezemt weinig vertrouwen in", aldus Holslag in 'De Zevende Dag'.