Premier De Croo: "Lente van de vrijheid? Onder één voorwaarde!"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) zegt dat de "lente van de vrijheid" nog steeds mogelijk is. Maar dan moet er aan een belangrijke voorwaarde worden voldaan.

"Ik weet dat het voorbije jaar bijzonder zwaar was. We gaan door de zwaarste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit teert op ons gemoed en onze draagkracht. Ik ben me er ten volle van bewust dat sommige mensen het zwaar hebben", aldus De Croo.

"Ik denk bijvoorbeeld aan de meer dan 20.000 gezinnen die de voorbije maanden iemand hebben verloren. Een echtgenote, een opa, een tante, een broer of een zus. Maar ik denk ook aan jonge mensen die het moeilijk hebben, die het perspectief verliezen en zich afvragen waarom het zo lang duurt. Ik denk aan de horeca, de cultuur – sectoren die aan de slag willen gaan en ongeduldig zijn. Wij horen jullie stem. We doen er alles aan om activiteiten zo snel mogelijk te kunnen opstarten wanneer dat veilig kan."

Versoepelingen

"Eerst moeten we samen die laatste horde nemen. Ik blijf ervan overtuigd dat het moment waarop we maatregelen zullen kunnen versoepelen, eraan komt - dat het niet meer veraf is. De lente van de vrijheid komt eraan."

"Maar dat maar onder één voorwaarde. En dat is dat we tijdens de komende weken extra voorzichtig zijn. Ik wil het jullie persoonlijk vragen: wees extra voorzichtig. Ik weet dat de verleiding soms groot is om te genieten van de lente die we nu geroken hebben. Maar dit is een delicaat moment, wees extra voorzichtig. Het feit dat zoveel mensen in het ziekenhuis belanden, is een teken aan de wand."