PVDA-voorzitter: “Na de bankencrisis zijn de rijken nog rijker geworden, dat moeten we nu verhinderen”

door: WVDS
Peter Mertens PDVA
Afbeelding bron: PVDA

De economie heeft wereldwijd een flinke dreun gekregen door de coronacrisis. Om de economische motor opnieuw aan de praat te krijgen, moeten investeringen gebeuren in vier grote domeinen, vindt PVDA-voorzitter Peter Mertens.

“Ik heb net een klein boek uit onder de titel ‘Ze zijn ons vergeten’. Dat gaat over de ongelijkheid en over vier pijlers waarin we in de economie moeten investeren: energie, openbaar vervoer, digitalisering en zorg.”

“Men is wereldwijd 4000 miljard in de economie aan het pompen om het systeem opnieuw op gang te krijgen. Dat is evenveel als na de bankencrisis in 2008. Na die crisis is heel veel geld opnieuw bij de grootbanken terechtgekomen en bij degenen die het niet nodig hebben”, stelt Peter Mertens in gesprek met Redactie24.

“Na de bankencrisis zijn de rijken nog rijker geworden. Dat moeten we ditmaal verhinderen. Als men nu opnieuw 4000 miljard wereldwijd in de economie pompt, moet er tenminste een omslag naar een duurzame economie komen.”

Investeringen

“Er moet geïnvesteerd worden in openbaar vervoer over heel Europa. Daarnaast moet er werk gemaakt worden van de digitalisering en moet men daarbij zorgen dat dit in publieke handen blijft en niet allemaal in de handen van privé-initiatieven zoals Facebook.”

“Ten slotte moeten we ook investeren in de zorg. Ik spreek dan niet enkel over ziekenhuizen, maar ook over woonzorgcentra. Alle mensen die keihard hebben gewerkt voor de eerste piek, zitten nu op hun tandvlees. Daar moeten op korte termijn investeringen komen.”

“Als we op deze vier grote domeinen investeren, kunnen we heel veel jobs creëren en de motor opnieuw aan de praat krijgen.”