Sammy Mahdi bijt van zich af: "Stop met hier racisme achter te zoeken"

door: STS
Sammy Mahdi
Afbeelding bron: Photonews

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft op Twitter duiding gegeven over de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

"Ik merk dat er heel wat mensen de noodzaak voelen om huidskleur te koppelen aan de #plekvrij-actie en solidariteit", schrijft Mahdi. Hij gaf uitleg bij een aantal stellingen die hij de jongste dagen hoort.

1) 'Asielzoekers opvangen kan dan weer niet'

"Fedasil vangt momenteel 31.000 mensen op. De grootste groep zijn Afghanen. België zit ook al maanden in de top 5 qua proportioneel hoogst aantal asielzoekers. Daar zitten ook mensen tussen die asiel hebben in een ander EU land. Dat is een debat waard."

2) 'Automatische tijdelijke bescherming voor Oekraïne en niet voor anderen?'

"Ja, net om chaos te vermijden heeft de EU dat voorzien. Hoort bij opvang in de regio. Oekraïne is een EU-buurland en twee (!) landen verwijderd van België. Net zoals Turkije apart statuut voor Syriërs heeft voorzien."

3) 'En voor andere groepen alleen maar kordaat!'

"Euh, neen. Activeringsbeleid asielzoekers uitgerold. Studenten kunnen jaar na studies blijven. Arbeidsmigratie nu via digitaal loket. Circulaire migratie. Investeren in re-integratie van terugkeerders. Etc, etc, etc."

4) 'En asielzoekers uit andere landen moeten terug!'

"Slechts 40% van de asielzoekers krijgt hier bescherming. De rest heeft geen recht op internationale bescherming en moet terug en dat loopt vaak moeilijk. Vandaar dat het veel aandacht krijgt."

5) 'Voor blanken/christenen kan het wel!'

"Er was een gigantische golf van solidariteit in 2015. Stop met doen alsof mensen racistisch handelen. Dat ze meer meeleven bij een conflict waarbij EU en Rusland elkaar in de ogen kijken is logisch omwille van de nabijheid."

6) 'En hongerstakers die laat je sterven'

"Deze mensen kwamen niet uit een oorlogsgebied. Anders vragen ze asiel aan. Maak a.u.b. het onderscheid tussen personen. Migratie is complexer dan dat en verdient wat meer respect."

"Conclusie: je beleid kan kordaat en menselijk zijn. Voor blank of bruin, zwart of wit. Stop alstublieft met hier racisme achter te zoeken. Het is vermoeiend en gewoon niet juist."