Sammy Mahdi doet belangrijke oproep: "Zo kan je Oekraïners helpen"

door: STS
Sammy Mahdi
Afbeelding bron: Photonews

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi roept mensen die vluchtelingen uit Oekraïne willen opvangen op om zich te melden bij hun gemeente.

"De mails en berichten die binnenkomen van de bevolking zijn enorm. Iedereen wil helpen. Deze oorlog in Oekraïne laat niemand onberoerd", zegt Mahdi (CD&V).

"De federale overheid zal voorzien in een onthaalcentrum in het voormalige Jules Bordet-ziekenhuis in Brussel. Daar zullen Oekraïners geregistreerd worden, hun aanvraag tot automatische bescherming kunnen doen en eerste onderdak krijgen van beperkte duur."

"Van daaruit zal de verdere dispatching gebeuren naar lokale besturen voor de huisvesting van Oekraïners. Burgers die solidair wensen te zijn en tijdelijk onderdak willen bieden aan vluchtende Oekraïners in afwachting van een definitieve plaats om te wonen, kunnen zich aanmelden bij hun gemeente."

"Heb je een plek vrij en ben je bereid om mensen uit Oekraïne op te vangen? Meld dit dan zeker bij je gemeente."

Orry Van de Wauwer

"Ik meld me morgen aan", zegt Mahdi's partijgenoot Orry Van de Wauwer. "De beste beslissing die ik ooit maakte: twee Syrische vluchtelingen, op de vlucht voor oorlog en geweld, thuis opvangen. Je verandert de wereld voor hen, én voor jezelf."