Sammy Mahdi: "We zijn solidair met vluchtelingen, maar dat kunnen we niet blijven doen"

door: MRO
Sammy Mahdi
Afbeelding bron: Photonews

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) zegt dat we niet langer migranten naar België kunnen blijven overbrengen zonder dat zij aan de buitengrenzen gescreend worden.

Italië riep eerder deze week op om ad hoc relocatie te doen voor de bootmigranten die in hun land toekomen. De vraag tot relocatie vanuit Italië toont voor Sammy Mahdi de nood aan van het Europees Asiel en Migratiepact. Een pact dat zorgt voor duidelijke screening aan de  buitengrenzen gepaard gaand met een georganiseerd solidariteitsmechanisme.

“Heel wat migranten die in Europa toekomen hebben geen nood aan internationale bescherming. Solidair zijn met vluchtelingen zijn we zeker, maar we kunnen niet langer migranten blijven overbrengen naar België zonder screening aan de buitengrenzen", klinkt het bij de staatssecretaris.

Hij vindt de vraag van Italië om solidariteit en een beter beheer terecht, maar volgens Mahdi is België vandaag ook heel erg solidair in Europa. Dat moet zo blijven, maar wel binnen een gecontroleerd kader waarbij ook de lidstaten aan de buitengrenzen hun verplichtingen moeten nakomen. Dat wil zeggen Italië, Griekenland, Spanje en andere landen aan de buitengrens vanuit de Europese agentschappen ter plaatse nog meer ondersteunen om de screening van de asielzoekers te doen.

Mahdi blijft wel voorstander van ad hoc relocaties indien er acute noodsituaties zich voordoen zoals bij de brand in het vluchtelingenkamp van Moria. De relocaties van deze mensen zijn nog steeds bezig.