Servais Verherstraeten heeft niet mis te verstane waarschuwing voor Ihsane Haouach

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews

Ihsane Haouach, regeringscommissaris bij het Instituut voor Gelijkheid van Mannen en Vrouwen, krijgt veel tegenwind. Ze stelde dat een hoofddoekenverbod racistisch en seksistisch is.

 

Die uitspraak is bij veel politieke partijen in het verkeerde keelgat geschoten. Dat is ook zo bij CD&V. Hen zit ook nog een andere uitspraak van Haouach dwars.

“Ze zal het ongetwijfeld niet zo bedoeld hebben”, bedenkt fractieleider Servais Verherstraeten zich in ‘De Ochtend’. “Maar eigenlijk zeggen een veranderende demografie, en die is er in ons land, er is meer diversiteit in ons land, dat we daardoor eigenlijk moeten gaan bekijken hoe we met moeten omgaan met de scheiding van kerk en staat. Dat is een zeer straffe uitspraak.”

“Mevrouw Haouach is uiteraard geen privépersoon. Ik las dat ze een interview heeft afgelegd in haar hoedanigheid van privépersoon. Men kan niet, en privepersoon zijn en regeringscommissaris.”

“Als je publieke verklaringen aflegt, dan moet je voorzichtig zijn. Ze is onvoorzichtig geweest, ze erkent dat. Ik vind de nuanceringen die ze heeft aangebracht belangrijk.”

Al waarschuwt Verherstraeten haar wel. “Dit is niet voor herhaling vatbaar.”