CD&V’er Servais Verherstraeten ziet groot probleem bij asielaanvragen: “Die moeten uitgewezen worden”

bron: Gazet van Antwerpen
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
CD&V was één van de vele verliezers tijdens de verkiezingen van 26 mei. De partij verloor fors, overal in het land.

“Na de verkiezingen waren er alleen maar verliezers, behalve bij de extremen. Ook wie vooruitging, zoals Groen, ging een stuk minder vooruit dan verwacht”, reageert Servais Verherstraeten in Gazet van Antwerpen. 

“De burgers hebben een pak vertrouwen in de politiek verloren. Het enige dat we daaraan kunnen doen, is nu heel duidelijk stappen vooruit zetten op domeinen als ongelijkheid, migratie, klimaat en globalisering.”

En na de opzettelijke brandstichting in Bilzen staat het klimaatdebat ook weer centraal. “Wij moeten ons fair deel doen, maar niet onvoorwaardelijk. We kunnen niet het leed van heel de wereld opvangen. Er is nood aan snellere procedures. Wie erkend wordt, moet integreren, met onze hulp. Wie niet erkend wordt, moet uitgewezen worden. Onze cijfers hierin liggen te laag, amper op de helft van het Europese gemiddelde.”

“We moeten er meer in investeren en meer afspraken maken met landen van herkomst. Nederland en Duitsland hebben veel hogere cijfers en zij investeren ook meer. We hebben de wetgeving samen verstrengd, maar nog niet genoeg. Er is het probleem van de herhaalde asielaanvragen, mensen die het maar weer opnieuw proberen. Dat is het geval bij een op de vier aanvragen. We zullen de wet aanpassen."