Nieuwe verkiezingen komen heel dichtbij: Deadline voor de nieuwe regering?

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De nieuwe regering is er nog altijd niet en de tijd begint te dringen. Bij meer en meer partijen horen we dat nieuwe verkiezingen wellicht de enige uitweg zijn.

Een regering vormen in een piepklein land, het blijkt een heel moeilijk probleem. Veel partijen geven nu ook toe dat er een deadline moet komen wanneer die er moet zijn. Als dat niet lukt, dan moeten er hoe dan ook nieuwe verkiezingen komen.

Voor CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten ligt die datum ergens in de maand september. Als er dan geen regering is die het vertrouwen weet af te dwingen in het parlement, dan zijn verkiezingen volgens Verherstraeten onvermijdelijk.

"Het land heeft enkele minderheidsregeringen gekend, maar die hebben nooit lang overleefd", aldus Verherstraeten bij Bel RTL. "Er is voldoende talent om de verschillen te overbruggen.” Verherstraeten blijft ook de voorkeur geven aan een regering met PS en N-VA, de twee grootste partijen van beide landsdelen. "Alle partijen moeten water in hun wijn doen.”

Aan Waalse kant wordt die deadline zelfs iets vroeger gelegd. De nationale feestdag op 21 juli zou de datum moeten zijn als we MR-ondervoorzitter Jean-Luc Crucke mogen geloven. Dat zou best met een meerderheid zijn, in tegenstelling tot het voorstel van de socialistische familie voor een minderheidsregering rond de klassieke tripartite.