"Situatie is niet goed: Risico dat we scholen, cafés en restaurants niét kunnen openen"

door: STS
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Sp.a) waarschuwt dat de snelle stijging van het aantal besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames ertoe kan leiden dat de plannen voor de scholen en de horeca in het gedrang komen.

"We willen absoluut dat de scholen na de paasvakantie kunnen openen voor al onze kinderen, zoals scholen moeten opengaan, en met elke dag aanwezigheid in de klas. En dat ze open blijven. "En we willen absoluut dat op 1 mei de cafés en de restaurants open kunnen gaan. En open kunnen blijven."

"Als we daarin willen slagen, zullen we tussen nu en het einde van de paasvakantie niet alleen bijzonder voorzichtig moeten zijn. We zullen de komende dagen zeer snel moeten kunnen schakelen, met krachtige maatregelen die zich gezien de omstandigheden kunnen opdringen."

"Het aantal besmettingen stijgt snel, er zijn veel mensen die opgenomen worden in het ziekenhuis. We hebben geleidelijk aan meer mensen die terechtkomen op intensieve zorgen. Dat weegt zeer zwaar op de capaciteit van onze ziekenhuizen, waardoor andere patiënten niet tijdig verzorgd kunnen worden."

"Dat is een situatie die niet goed is, en die het risico meebrengt dat we de scholen niét zouden kunnen openen na de paasvakantie. En het risico dat we de cafés en de restaurants niét kunnen openen op 1 mei. Om daar wel te geraken, moeten we met z'n allen bijzonder voorzichtig zijn. We kennen de regels: weinig contact hebben, niet meer dan één knuffelcontact, niet meer dan één bezoeker binnen, afstand houden."