Tegenslag voor rokers: Nieuw verbod in de maak dat ze niet leuk zullen vinden

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

Het lijkt erop dat er een verbod in de maak is wat betreft de verkoop van tabak via tabaksautomaten.

In de Kamercommissie Volksgezondheid werd een wetsvoorstel van bevoegd minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) daaromtrent besproken.

"Hij neemt daarmee het wetsvoorstel over dat ik in 2016 al lanceerde", zegt cd&v-Kamerlid Els Van Hoof.

Van Hoof wil met een verbod op de verkoop van tabak via automaten minderjarigen minder gemakkelijk toegang geven tot tabak.

"Vandaag zien we dat het vergrendelingssysteem van tabaksautomaten eigenlijk vaak niet werkt. Sinds 2006 moeten tabaksautomaten voorzien worden van een vergrendeling via ‘age-coins’, een soort jetons die enkel aan personen met de juiste leeftijd mogen gegeven worden."

"In de praktijk zien we echter dat dergelijke ‘age-coins’ vaak aan iedereen ter beschikking worden gesteld, zodat het vergrendelingsmechanisme van een automaat gemakkelijk kan omzeild worden."

"Daarnaast zien we dat tabaksautomaten vaak staan op locaties waar veel jongeren komen. Die combinatie zorgt ervoor dat minderjarigen nog veel te makkelijk aan tabak geraken. Als we de strijd tegen het roken willen blijven voeren, moeten we dit probleem bij de kern aanpakken."

Supermarkten

"In tegenstelling tot mijn wetsvoorstel bevat het wetsontwerp van de minister wel een uitzondering voor de verkoop via tabaksautomaten in supermarkten."

Volg het nieuws via de gratis app van Redactie24