Theo Francken duidelijk: “Moeten stoppen dit te doen als mensen illegaal naar ons land komen”

door: PMN
Theo Francken
Afbeelding bron: Photonews

Door de hele coronacrisis is alles over migratie wat naar de achterkant verdwenen. Theo Francken doet nu wel een dringende oproep.

Francken haalt op Radio1 hard uit naar de nieuwe staatssecretaris van Asiel en Migratie Sami Mahdi. Die is voorstander van een vrijwillige terugkeer.

“Hij gaat volledig op de wir schaffen das-lijn van Merkel”, bedenkt Fracken zich. Hij verwijst daarmee naar de uitspraak die de Duitse bondskanselier Angela Merkel deed in volle asielcrisis. Ze wilde zo aantonen dat het land de toestroom van vluchten wel aankon.

Francken gelooft in een andere aanpak. “Mensen moeten geen verblijfsrecht meer krijgen als ze illegaal naar hier proberen te komen. We moeten daarvan afstappen, want als je in dat paradigma blijft, blijf je zitten met een aantal mensen die je niet weg krijgt, lange, moeilijke procedures en mensensmokkel.”

Hij wil een voorbeeld nemen aan Australië. Daar worden migranten tegengehouden en op een zwarte lijst geplaatst, zodat ze geen papieren meer kunnen krijgen.

Sami Madhi vindt dit onrealistisch

Sami Mahdi vindt op zijn beurt dat plan onrealistisch. “Indien iemand uit een conflictgebied komt dat grenst aan Europa en vlucht voor dat conflict, dan kom je automatisch in Europa uit.”

Hij heeft wel een andere oplossing in gedachten. Hij pleit voor sterke Europese buitengrenzen. “Daar kunnen de mensen gecontroleerd worden en bekeken of ze doorgestuurd kunnen worden naar een Europese lidstaat.”