Theo Francken woest op wielrenner Philippe Gilbert over Vlaamse vlag en belastingen

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

N-VA-politicus Theo Francken heeft hard uitgehaald naar voormalig wielrenner Philippe Gilbert. Die had op de nationale feestdag een cartoon online gezet. Daarop staat hij met de Belgische kampioenstrui afgebeeld terwijl hij op een Vlaamse vlag staat.

"Deze Waal stapt op de vlag van het volk dat het zijne onderhoudt", schreef Francken in een bericht op X, zoals Twitter nu heet.

"Zelf woont hij al jaren in het belastingvrije Monaco. Dan hebben we eens een rijke Waal die solidair zou kunnen zijn met zijn verarmde volk, vlucht die toch wel weg zeker. Om zeker niet solidair te moeten zijn."

"Mister Gilbert, houd u bezig met fietsen en stop met uw supporters te beledigen. Dank", eindigde Francken.

Philippe Gilbert reageerde bij Sudinfo: "Er is geen boodschap, geen insinuatie, geen politieke connotatie aan verbonden. Het is gewoon een cartoon die werd getekend door een Vlaming nadat ik de Ronde van Vlaanderen had gewonnen in de Belgische kampioenstrui."

"Op dat moment vond iedereen het een heel sterk symbool: een Waal die de Ronde wint, 30 jaar na Claude Criquielion, met het zwart-geel-rood op zijn rug. Er was niets mooiers om mijn verbondenheid met België uit te drukken. Zowel Vlamingen als Walen zijn mijn vrienden, en bovenal, in mijn hart, zijn ze Belgen."