Tom Van Grieken: “Wij willen met met elke partij samenwerken, niet alleen met N-VA”

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams Belang haalt een bijzonder mooie score in de peilingen en dat wil de partij graag verzilveren door regeringsdeelname in Vlaanderen in 2024. Een samenwerking met N-VA is de meest voor de hand liggende, maar volgens voorzitter Tom Van Grieken laat de N-VA-top niet in zijn kaarten kijken.

“Wij willen met iedere partij samenwerken die met ons een eerbaar compromis wil sluiten, wij kennen geen cordon sanitaire naar andere partijen. Wij willen met iedereen praten die samen met ons een rechts en Vlaams programma wil uitvoeren.”

“Je komt dan al eens makkelijk uit bij N-VA, zeker op Vlaams niveau. Maar ook op lokaal niveau zijn er best veel rechtse CD&V-burgemeesters en rechtse Open Vld-burgemeesters die het goed kunnen vinden met Vlaams Belang.”

“Wij praten met iedereen, ik hoop dat we in 2024 het cordon kunnen breken en op Vlaams niveau mee kunnen regeren, maar it takes two to tango. Van de N-VA-top krijgen wij weinig goede signalen, die laten niet in hun kaarten kijken, maar de N-VA-basis zou niets liever willen”, vertelt Tom Van Grieken aan Redactie24.

Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is

Een struikelblok in de zoektocht naar een coalitiepartner zijn de soms heel stevige uitspraken van sommige Vlaams Belang-politici die moeilijk liggen bij andere partijen. De voorzitter trekt daarin een duidelijke lijn.

“De kiezer heeft mijn partij tijdens de verkiezingen in 2019 beloond en mensen die problemen hebben met straffe uitspraken zijn vaak politieke tegenstanders die de verkiezingen hebben verloren.”

“Het is een beetje raar dat de politieke tegenstanders problemen hebben met straffe uitspraken en niet onze kiezers. Ook in de onderhandelingen is dat nooit een probleem geweest, ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is.”

“Laat me echter duidelijk zijn: ik heb geen enkel probleem met stevige uitspraken, maar die moeten wel altijd gericht zijn op een politiek systeem en nooit op mensen of individuen. Radicaal zijn mag, maar niet marginaal. Ik denk dat wij ons daar als partij heel goed aan houden.”

‘We gooien de beloftes aan onze kiezers niet in de vuilbak’

“Wij willen heel graag aan het beleid deelnemen zodat de Vlaming eindelijk dat rechts en Vlaams beleid krijgt, maar we gaan onze principes niet weggooien zoals veel andere partijen hebben gedaan. Voor ons is het dus in de regering als het kan, in de oppositie als het moet.”

“Het Vlaams Belang wil zijn kiezers vertegenwoordigen door hen het beleid te geven waar ze voor gestemd hebben. Wij zullen niet doen wat andere partijen doen, namelijk wat ze beloven aan hun kiezers in de vuilbak gooien in ruil voor ministerposten.”