Van Quickenborne kan het niet meer aanzien en grijpt in: "Maximumstraf gaat omhoog"

door: STS
Vincent Van Quickenborne
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne heeft toelichting gegeven bij de hervorming van het seksueel strafrecht. Die hervorming trad woensdag in voege.

Sekswerk is niet langer strafbaar en er komen strengere straffen voor verkrachters. Een slachtoffer drogeren wordt een verzwarende omstandigheid.

"Dat laatste betekent dat de maximumstraf voor verkrachting na 'spiking' van tien naar vijftien jaar gaat", zei minister Van Quickenborne (Open Vld) op Radio 1.

"'Spiken' is handelen met voorbedachten rade. Je neemt de toestemming weg. Het is een soort wapen dat je gebruikt. Vandaar dat het zwaarder wordt bestraft."

"Het is belangrijk dat mensen aangifte doen, want dat soort stoffen verdwijnen snel uit je urine en uit je bloed. Als dat snel kan worden vastgesteld, hebben we een bewijs."

Sekswerk

Over het decriminaliseren van sekswerk zei de mininister: "We willen een einde maken aan de hypocrisie. We willen dat mensen die sekswerk doen ook contracten kunnen afsluiten; een huurcontract, of een contract met een advocaat of een boekhouder of een bank."