Vlaamse regering grijpt drastisch in: "Als dit niet lukt, komt er een lockdown"

door: PMN
Jan jambon
Afbeelding bron: Photonews

Dinsdagavond zat de Vlaamse regering samen. Er komen nieuwe verstrengde coronamaatregelen. Zo hoopt men het virus weer onder controle te krijgen.

"We volgen de evolutie van de pandemie uur na uur op. We namen de voorbije weken al extra maatregelen in de hoop dat dit te volstaan om de pandemie af te stoppen. Het is nog te vroeg om te zeggen of deze maatregelen werken of niet", motiveert Vlaams Minister-President Jan Jambon zijn beslissing.

"De laatste uren hebben we contacten gehad met virologen en gouverneurs. De hoge aantal opnames in de ziekenhuizen baren ons grote zorgen. Extra maatregelen zijn nodig. We moeten dat doen om de druk op de ziekenhuizen af te nemen. We moeten dat vreselijk en krachtige virus overwinnen. We zijn Flandriens en geven nooit op. We willen dat virus een forse nederlaag bezorgen."

"De basisvoorschriften van mondmaskers dragen, handen wassen en afstand houden. Beperk je fysieke contacten met andere mensen buiten je bubbel tot het minimum. Bezoek zo weinig mogelijk andere mensen. Dat is écht nodig om onze ouderen te beschermen."

"Het is ook belangrijk dat de economie kan blijven draaien. We houden ook steeds het mentale welzijn van éénzame mensen in de gaten. De avondklok blijft hetzelfde. Alleen de bibliotheken blijven open, alle andere cultuurhuizen moeten dicht. Markten mogen wel plaatsvinden. Als deze maatregelen niet lukken, komt er een totale lockdown."

De maatregelen gaan in vanaf vrijdagavond 18 uur.

 

Telewerken en winkelen

"Telewerken moet beter dan vandaag. Wie kan moet thuiswerken", licht minister Hilde Crevits toe. "Winkelen blijft mogelijk. Je mag maar met twee gaan winkelen. Bioscopen en fitnesscentra moeten sluiten. De wekelijkse markten blijven open, rommel - en kerstmarkten zijn niet meer mogelijk. Bedrijven die nu dicht moeten kunnen op steunmaatregelen nemen."

Erediensten en huwelijken

"Erediensten, begrafenissen en huwelijk mogen nog maar uit maximum 40 personen bestaan", luidt het bij minister Bart Somers. "We gaan mensen die voeten vegen aan de maatregelen strenger aanpakken. Controleurs van De Lijn mogen nu ook gasboetes uitschrijven".

Sport en scholen

"We doen heel grote inspanningen wat betreft sport", klinkt het bij minister Ben Weyts. "Kinderen tot en met 12 jaar kunnen blijven sporten. Professionele sporten gaan door zonder publiek. Blijf zelf ook sporten in een groep van vier mensen en buiten."

"In het hoger onderwijs gaat vanaf 12 november code rood van kracht. Er is een soepelere maatregel voor de eerstejaars."

Woon - zorgcentra

"Bezoek in de woonzorgcentra moet behouden blijven", legt minister Wouter Beke uit. "Je mag nog maar 1 knuffelcontact hebben en 1 extra contact dat om de twee weken kunnen wisselen. We gaan ook mogelijk maken dat mantelzorgers kunnen inslapen in de woonzorgcentra."

Jeugd

"In de jeugdsector gaan activiteiten voor jongeren boven de 12 jaar niet meer door", zegt minister Benjamin Dalle. "Onder de 12 jaar kan het nog wel doorgaan. Belangrijk is dat overnachtingen daarbij niet kunnen. De buitenspeeltuinen blijven open. Dat is belangrijk voor onze jongeren."

Tags Jan Jambon