Vrijwilligers kwaad op minister Verlinden: "Wij vielen van onze stoel door wat ze zei"

door: STS
Annelies Verlinden
Afbeelding bron: Photonews

Een groep van vrijwilligers die spontaan gingen helpen in de overstroomde gebieden, heeft zich in een brief gericht tot minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.

"Wij vielen letterlijk van onze stoel van verbazing over de toon van uw analyse: 'Er zijn verbeteringen mogelijk, maar we hebben dit goed gedaan'. Excuseer? Dit strookt totaal niet met de realiteit die wij op het terrein ervaren", klinkt het.

"Nee, het is helemaal niet zo goed gelopen. Ja, de lokale autoriteiten, het leger, de brandweer, de Civiele Bescherming schoten heel snel na de ramp in actie. Maar daarna liep het stroef."

"Onze kritiek richt zich op het collectieve falen van de overheid en de grootste hulpverleningsorganisatie."

"Werk van de overheid gedaan"

"Wie sprong massaal in de bres? Tienduizenden spontane vrijwilligers uit Vlaanderen, Wallonië, Brussel, Nederland… die massaal de oproep om niet te gaan helpen negeerden. ZIJ maakten het verschil en doen dat nog iedere dag opnieuw. Ze pompen kelders leeg, maken huizen schoon, slepen afval weg, verzamelen hulpgoederen, bereiden en verdelen maaltijden, ruimen rivieren op, kappen muren af... En toch vermeldt u ze amper."

"Of u het nu graag hoort of niet: de spontane vrijwilligers hebben een groot deel van het werk van de overheid gedaan, zonder dure bureaucratie, zonder politiek mandaat en zonder wetgeving, enkel en alleen gedreven door solidariteit voor mensen in nood. Zij wachten vergeefs op enige erkenning en ondersteuning."

"En nog steeds leven slachtoffers in rottende huizen. Nog steeds hebben zij voedselhulp nodig omdat ze nergens kunnen koken. Zij hebben bouwdrogers, kookmateriaal, gas en verwarming nodig en hulp bij het invullen van hun dossiers. Zij verwachten NU concrete oplossingen, waarvan er in uw betoog bedroevend weinig te vinden waren."