Testaankoop doet opmerkelijke vaststelling over prijzen in de supermarkten

door: MRO
Albert Heijn - supermarkt
Afbeelding bron: Photonews

De prijzen in de supermarkten stabiliseren, de voedselinflatie is al voor de 13e maand op rij gedaald. Dat meldt Testaankoop op basis van ruim 3500 producten in 7 verschillende supermarktketens. Goed nieuws dus, al plaatst de consumentenorganisatie daar ook een belangrijke kanttekening bij.

Testaankoop volgt de prijzen van meer dan 3500 producten in Albert Heijn, Carrefour, Colruyt, Cora, Delhaize, Aldi en Lidl en berekent daarop de inflatie. Die voedselinflatie daalt nu al voor de 13e maand op rij.

Groenten en fruit daalden het afgelopen jaar het meest en ook zuivelproducten zoals boter en halfvolle melk werden goedkoper. Maar er waren ook producten die fors in prijs stegen, waaronder olijfolie, aardappelen en wortelen.

Prijsstijging van 23% in twee jaar

Over een periode van twee jaar tijd is de winkelkar, op basis van de producten die Testaankoop volgt, gemiddeld 23% in prijs gestegen. De consumentenorganisatie stelt zich vragen bij de evolutie van sommige prijzen in de supermarkten. Terwijl de prijzen van grondstoffen en energie dalen, dalen de prijzen voor de consument niet in die verhouding.

"We blijven ons ook verbazen over de discrepantie tussen de daling van de energie- en grondstofprijzen en de daling van de prijzen die aan de consument worden aangerekend", zegt woordvoerder Laura Clays daarover.

Daarnaast is er ook een groot deel van de gezinnen die onvoldoende middelen hebben om vlees of vis te kopen. "Onze Consumentenbarometer toont aan dat meer dan een derde van de huishoudens het in 2023 moeilijk vond om vlees, vis of vegetarische alternatieven te kopen", klinkt het.