Waarom zijn de kassa's bij Colruyt zo anders? Dit is de reden

door: STS
Colruyt - kassa
Afbeelding bron: Photonews (archieffoto)

Iedereen die wel eens in een Colruyt gaat winkelen, weet dat deze winkels in één opzicht duidelijk anders zijn dan winkels van andere supermarktketens. Aan de kassa is er namelijk geen rolband.

Waarom pakt Colruyt het helemaal anders aan? Die vraag werd in het Radio2-programma 'WinWin' voorgelegd aan Geert Gillis, verkoopsdirecteur bij Colruyt Laagste Prijzen.

"Er zijn een aantal redenen", zei Gillis. "Ik herken het gevoel van je te moeten haasten om je producten op de band te leggen en dan snel met karretje naar het einde van de band te moeten rijden, om dan opnieuw je goederen in te moeten laden."

"Wij kiezen er bewust voor om het anders te doen. Een aantal redenen zijn commercieel, en er zijn ook wat efficiëntiewinsten die we daarmee boeken."

"Het commerciële luik is belangrijk: we hebben een face-to-face opstelling, zodanig dat het voor ons iets makkelijker wordt. In een winkelconcept dat gebaseerd is op zelfbediening, is het een van de weinige momenten waarop we echt goede service kunnen verlenen aan de klanten."

"Wij doen eigenlijk het werk voor de klant. Een klant die met zijn vol karretje aan de kassa komt, weet: oké, vanaf hier zit mijn werk er zo goed als op. We zien ook dat het de gelegenheid is om een praatje te slaan, voor wat sociaal contact."

Afrekenen bij Colruyt verloopt ook anders

Ook het afrekenen verloopt bij Colruyt op een andere manier, enkele meters verder. "We zijn ook op dat vlak een buitenbeentje. Wij begeleiden de klant volledig door zijn aankoop- en afrekenproces, door dezelfde kassier. Maar het splitsen van het scan- en het overzetmoment met het afrekenmoment draait om efficiëntie."

"Op het moment dat het heel druk is, zorgt de splitsing van het scannen en het afrekenen ervoor dat een andere kassier al kan starten met het scannen van de volgende klant. Dus we winnen zo plaats, snelheid en efficiëntie."

Volg Redactie24 nu op Instagram