Autokeuring onverbiddelijk: Om deze redenen worden auto's het vaakst afgekeurd

door: STS
Autokeuring
Afbeelding bron: Photonews

Weinig mensen zullen vrolijk worden van een bezoek aan de autokeuring. Maar als je wagen dan ook nog eens afgekeurd wordt, is je dag pas echt om zeep.

Niet alleen kijk je tegen mogelijk dure herstelkosten aan, je zal je wagen ook nog eens tijdig moeten aanbieden voor een herkeuring, en duimen dat hij het keuringsproces dan wel goed doorstaat. Bovendien moet je ook nog eens langs de kassa passeren.

In 2023 werden er 3.545.169 keuringen uitgevoerd. In 15,5% van de gevallen werd er een rode kaart uitgereikt, en in 1,5% een rode kaart 'verboden tot het verkeer'. In nog eens 1,5% van de gevallen werd een groene kaart met een beperkte geldigheid van drie maanden uitgereikt.

Hier worden auto's vaak voor afgekeurd

Er zijn heel wat zaken die gecontroleerd worden op de autokeuring en er zijn heel wat eisen waar je wagen aan moet voldoen. Er zijn dus veel redenen waarom je voertuig afgekeurd kan worden. De meest vastgestelde gebreken zijn dimlichtkoplampen die niet goed afgesteld staan, stoplichten die defect zijn of ontbreken en de diepte van het profiel van een band, meldt HLN.

Op nummer vier staat "breedtelicht defect of ontbreekt", op nummer vijf staat "banden: koord zichtbaar", op nummer zes vinden we "uitlaatemissies: te hoge opaciteit". Op de zevende plaats staat "banden: fout gemonteerd".

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp