Opgelet: Politie controleert nu streng hierop: "Meteen 8 dagen rijbewijs kwijt"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

De federale politie en de lokale politiezones gaan opnieuw bestuurders extra controleren op afleiding achter het stuur. Zoals het gebruik van de gsm bijvoorbeeld.

De derde nationale controleactie tegen afleiding achter het stuur ging op woensdag 24 mei om middernacht van start en duurt tot en met donderdag 25 mei om middernacht.

"48 uur lang zullen de federale wegpolitie en de lokale politiezones bestuurders controleren, onder andere op gsm-gebruik achter het stuur", klinkt het.

"Het doel van de actie is in de eerste plaats om mensen te doen nadenken over de gevaren van afleiding tijdens het rijden, want het is één van de killers in het verkeer. Uit onderzoek blijkt dat 5 tot wel 25 procent van alle ongevallen (mede) veroorzaakt worden doordat een bestuurder was afgeleid van de rijbaan."

Rijbewijs kwijt

"Bij vaststelling van gsm-gebruik achter het stuur zal het rijbewijs van de bestuurder onmiddellijk worden ingetrokken voor een periode van acht dagen", laat het Limburgse parket weten.

Tijdens de eerste actie rond afleiding achter het stuur, in mei vorig jaar, werden 2.445 overtredingen vastgesteld en werd van 503 bestuurders het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken.

Tijdens de tweede actie, in november vorig jaar, werden 2.348 overtredingen vastgesteld en werd van 588 bestuurders het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken.