Politie gaat strenger optreden tegen deze overtreding: "Meteen dagvaarding voor de rechtbank"

door: STS
politiecontrole
Afbeelding bron: Photonews

In de hele provincie Antwerpen gaat de politie vanaf 1 maart extra controleren op gsm/smartphone-gebruik en andere vormen van afleiding achter het stuur.

"In het verkeer moeten je blik en je aandacht op de weg gericht zijn, zonder uitzondering of excuus. De duizend-en-één andere dingen die je alleen maar afleiden en ongevallen kunnen veroorzaken, horen niet thuis achter het stuur", zegt Antwerps gouverneur Cathy Berx. "Als je op je smartphone kijkt in plaats van naar de weg te kijken, ben je strafbaar. Het is dan aan de politie en het parket om op te treden."

In februari riep de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) bestuurders al op om in 'automodus' te gaan. Oftewel: bewust kiezen om afleiding in het verkeer te vermijden door je smartphone buiten handbereik te leggen, op 'niet storen' of stil te zetten, en zo ongevallen te vermijden.

Dagvaarding voor politierechtbank

Het parket zet zijn schouders mee onder deze actie en wil een krachtig signaal geven. "Afleiding achter het stuur, meestal door het gebruik van een gsm, is uiterst gevaarlijk. Bij vaststelling door de politie wordt dit ook altijd vervolgd in de vorm van een onmiddellijke inning. Tijdens deze provinciale actie willen we een nog krachtiger signaal geven aan overtreders. Zij zullen geen onmiddellijke boete krijgen, maar gedagvaard worden voor de politierechtbank", aldus Kristof Aerts van het parket van Antwerpen.