Rijbewijs ingetrokken? Dan kan rechter deze nieuwe verplichting gaan opleggen

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Er zit een verandering aan te komen voor bestuurders die een rijverbod opgelegd krijgen. Een rechter krijgt de mogelijkheid om de bestuurder te verplichten een rollenspel te spelen.

Het rollenspel behoort tot een herstelopleiding die kan opgelegd worden aan een bestuurder die het zo bont maakte dat hij een rijverbod kreeg. Het rollenspel spelen wordt dan een voorwaarde om het rijbewijs terug te krijgen.

Momenteel kan een rechter al besluiten om een bestuurder opnieuw het theoretisch en/of praktisch rijexamen af te laten leggen, en psychologische of medische testen af te laten leggen.

"Bij de opleiding met een rollenspel worden ervaringen gedeeld met andere personen die iets soortgelijks hebben meegemaakt. Bedoeling is om bij de overtreder bewustwording teweeg te brengen, om zo een blijvende gedragsverandering te bekomen", lezen we op Polinfo.be.

"Vanaf 1 januari 2026 kunnen rechters het theoretisch en/of praktisch rijexamen vervangen door het volgen van een herstelopleiding of die opleiding opleggen bovenop het verplicht opnieuw afleggen van het theoretisch en/of praktisch rijexamen."

Volg Redactie24 nu op Instagram