Verandering voor rijbewijs: "Veel mensen zijn nog niet op de hoogte van deze wijziging"

door: STS
Rijschool - leerling-bestuurder
Afbeelding bron: Photonews

1 maart nadert met rasse schreden, en dat is het moment waarop er heel wat verandert voor wie een rijbewijs wil behalen. Zo zal er langer geoefend moeten worden en moeten begeleiders een vormingsmoment volgen.

VAB legt haarfijn uit wat er allemaal verandert. "Vanaf 1 maart moet je minstens vijf maanden (in plaats van drie maanden) oefenen vooraleer je je praktijkexamen mag afleggen. Dit om het risico om betrokken te raken bij ernstige verkeersongevallen aanzienlijk te verkleinen."

"Leer je je kind/kleinkind/neefje/nichtje… binnenkort zelf autorijden, en dus zonder rijlessen van een professionele rijschool? Dan val je in het regime van een opleiding met vrije begeleider (M36 of M12). En dan moet je vanaf 1 maart 2024 verplicht het vormingsmoment volgen."

"Dat nieuws is duidelijk nog niet doorgesijpeld tot in de Vlaamse huiskamers", zegt Peter Landsheere, directeur van VAB-Rijschool. "Omdat iets dat fout aangeleerd is weer afleren heel moeilijk is, geloven we nochtans rotsvast in het nut van zo’n vormingsmoment."

"Concreet bestaat het vormingsmoment uit een cursus van drie uur, waarbij een professional praktische tips geeft aan een groepje van twintig begeleiders om de leerling-bestuurder op een juiste en veilige manier te begeleiden."

"Hoe leer je iemand rijden? Hoe zat het nu weer met de wegcode? Op die manier proberen we al bij de basis gevaarlijk rijgedrag en mogelijk mislukte rijexamens te vermijden."

Kostprijs

Het vormingsmoment kost 20 euro en kan gevolgd worden bij rijscholen over heel Vlaanderen. Het kan ook online gevolgd worden, maar enkel bij VAB Rijschool. "De online opleiding slaat aan, meer dan verwacht", vertelt Landsheere. "Wetende dat heel veel mensen nog niet op de hoogte zijn van deze wijziging, verwachten we dat het binnenkort pas écht storm gaat lopen."