Zoon of dochter rijles geven? Opgelet: aan deze voorwaarden moet je voldoen

door: STS
Autorijden - rijles
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Het begin van een nieuwe maand gaat altijd gepaard met veranderingen die worden doorgevoerd. Op 1 maart verandert er iets voor mensen die zelf rijles willen geven.

Wil je een kandidaat-bestuurder leren rijden? Dan moet je als begeleider vanaf 1 maart 2024 verplicht het vormingsmoment volgen. Dat wordt opnieuw ingevoerd, nadat het eerder ook al bestond, van oktober 2017 tot maart 2020.

Het vormingsmoment is verplicht voor elke begeleider en moet minstens vijf maanden voor het praktijkexamen van de leerling gevolgd worden. Het gaat om een sessie van drie uur. Deze valt klassikaal te volgen bij een rijschool, of online bij VAB. Het is geen examen, je krijgt als begeleider praktische tips om een leerling-bestuurder juist en veilig te begeleiden.

Let wel: niet iedereen kan zomaar begeleider worden. Daar zijn voorwaarden aan gekoppeld. "Een begeleider moet ingeschreven zijn in België, minstens acht jaar een Belgisch of Europees rijbewijs hebben en in de voorbije drie jaar geen rijverbod hebben opgelopen", benadrukt VAB.

Na het volgen van het vormingsmoment krijg je als begeleider een attest. Dat blijft tien jaar geldig.