Johan Vansummeren na ongeval Van Hooydonck: “Weet niet of het klopt”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Het feit dat Nathan Van Hooydonck door hartproblemen een punt achter zijn carrière moet zetten, roept bij enkele ex-renners heel wat herinneringen op. Dat is ook het geval bij Johan Vansummeren.

Onze landgenoot moest op 35-jarige leeftijd stoppen met koersen, nadat bij hem hartritmestoornissen vastgesteld worden. Hij was al een pak ouder dan Van Hooydonck toen dit vastgesteld werd.

Sep Vanmarcke, die zelf ook moest stoppen door hartproblemen, zei dat het huidige wielrennen veel te veeleisend was en mogelijk een verklaring was waarom er zoveel hartproblemen in het peloton opduiken.

“Ik begrijp die stelling wel, maar weet niet of het klopt”, zegt Vansummeren in Het Belang van Limburg. “Er wordt inderdaad hard gereden en de koersen ontploffen steeds vroeger. Daar staat wel tegenover dat men selectiever is in wedstrijden.”

“Wielrennen is gewoon een enorm belastende sport voor het hart. Eddy Merckx, Fons De Wolf, Peter van Petegem en ikzelf hebben bijvoorbeeld ook een defibrillator. Zie je, renners van alle tijden komen hartproblemen tegen. Mensen vergeten snel dat ook de vorige generaties hard fietsten.”