Na ongeval Van Hooydonck: Sep Vanmarcke stelt zich er vragen bij

door: BVDO
sep vanmarcke
Afbeelding bron: Photonews

Deze zomer nam Sep Vanmarcke afscheid van het wielrennen. Noodgedwongen, door hartproblemen.

Littekenweefsel op de hartspier, waardoor het risico op een hartstilstand te groot is was de reden waarom Sep Vanmarcke op 5 juli onmiddellijk met topsport moest stoppen.

De gebeurtenissen rond Nathan Van Hooydonck en Wesley Kreder van deze maand kwamen toch wel hard bij hem binnen.

“Bij Nathan is het nog niet helemaal duidelijk wat er scheelt. Maar zeker bij Wesley ging het om een ontsteking van het hart, met littekenweefsel als gevolg. Helemaal zoals bij mij. Dan besef ik hoeveel geluk ik heb gehad”, klinkt het in Gazet van Antwerpen.

“Natuurlijk had ik liever gezien dat er niets aan de hand was. Maar ik leef nog, en wat Nathan en Wesley hebben doorgemaakt, is mij bespaard gebleven. Al stel ik mij er wel vragen bij.”

Een vreemde reactie van Vanmarcke toch. “Eerst Colbrelli, dan ik, nu weer Wesley en - waarschijnlijk - Nathan. Altijd gaat het om het hart. Ik vind dat zorgwekkend. Dit moet een wake-upcall zijn. Er is íets aan de hand. Wat? Ik ben geen dokter. Maar als je mijn mening vraagt: is het toeval dat dit allemaal na corona gebeurt?”

Corona zou er voor iets tussen kunnen zitten, maar ook de altijd maar zwaarder wordende ritten en koersen. “Dankzij de wetenschap, de juiste rust, de juiste voeding en de juiste training kunnen renners vandaag veel meer uit hun lichaam halen. Maar is je hart klaar voor nog meer inspanningen?”