Specialist ziet het somber in voor van Aert en Van der Poel: “Alleen dan maken ze kans”

door: AVL
Wout Van Aert - Mathieu van der Poel
Afbeelding bron: Photonews

Wout van Aert en Mathieu van der Poel hopen zaterdag in de openingsetappe van de Tour de France meteen mee te strijden voor ritwinst.

De Tour de France steekt van wal met een pittige etappe van 182 kilometer met onder meer een loodzware slotklim op de Côte de Pike. Het gemiddelde stijgingspercentage bedraagt maar liefst 10 procent. De laatste 500 meter lopen zelfs op tot 15,6%.

Inspanningsfysioloog Jan Boone maakte voor Het Laatste Nieuws een analyse van de klim en kwam tot de jammerlijke conclusie dat de kansen van van Aert en Van der Poel eerder aan de lage kant zijn, al wil hij ze ook niet helemaal afschrijven.

"De aankomst ligt níet op de top van de Pike, wel in het dal na een afzink van tien kilometer. Laat dát Van Aert en Van der Poel nu net perspectieven bieden", zo legt Boone uit.

"Ze halen een hoog wattage per kilogram lichaamsgewicht wat hen, in staat moet kunnen stellen om bergop aan te klampen of met niet teveel achterstand boven te komen en in de afdaling opnieuw aan te pikken. Slagen ze daarin, dan maken ze wél kans op ritwinst", zo besluit de inspanningsfysioloog.

Lees al het sportnieuws via de gratis app van Redactie24