Kind met autisme 1,5 uur op bus naar school voor 10 km: "Een echte schande"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Sommige kinderen uit het buitengewoon onderwijs moeten 's ochtends en 's avonds urenlang op de bus zitten. We stelden hierover een vraag aan onze lezers en dat zorgde voor heel wat reacties en getuigenissen.

Enkele opvallende getuigenissen en reacties:

"Dat is al jaren een probleem. Ik ben zelf busbegeleidster geweest in een school voor buitengewoon onderwijs en toen zaten er kleine kindjes heel vroeg op de bus en dat voor een lange tijd. Ik ben al 10 jaar met pensioen en dat geraakt maar niet opgelost. Ik had dikwijls medelijden en als ik de situatie van vandaag bekijk breekt mijn hart nog."

"Het is vreselijk, mijn dochter gaat naar type 9 en moet 's morgens en s' avonds anderhalf uur op de bus zitten, dus ik durf eigenlijk al niet klagen. Er zijn er die veel langer onderweg zijn helaas."

"Waarom geen opvang voorzien op de school zelf vanaf 7.00 uur en ook 's avonds. Dat zou een oplossing zijn en een kleine moeite voor de leerkrachten als ze daar een beurtsysteem van maken, zoals bij de buitenschoolse opvang. De leerkrachten zijn gewoon van met deze leerlingen om te gaan."

"Een echte schande is het. Precies alsof de kinderen van het bijzonder onderwijs niet meetellen. Het zijn ook kinderen naar wie men niet wil luisteren. Bravo minister van Onderwijs, doe zo voort."

"Mijn kinderen zouden voor nog geen 10km om 7u00 moeten opstappen om maar rond 8u30 aan te komen. Dit wil zeggen dat mijn zoon met ADHD en autisme de dag overprikkeld zou moeten beginnen. Gelukkig kan ik ze momenteel zelf brengen en halen."

"Één echte schande! Ik maak het ook mee met mijn dochter die in het buitengewoon onderwijs zit. Hoe kunnen die kinderen dat volhouden? Niet moeilijk dat ze versleten zijn na zo een lange dagen. Kon ik ze maar in het gewoon onderwijs steken."