Let op met intrest op je spaarrekening: boven dit bedrag moet je belasting betalen

door: MRO
geld euro sparen bank
Afbeelding bron: Pixabay

Wie geld spaart bij de bank krijgt intrest. Op die intrest betaal je roerende voorheffing, maar voor intrest op een gereglementeerde spaarrekening geldt een vrijstelling in België.

Indien de rente op je spaarrekening minder dan 1020 euro bedraagt, dan betaal je geen roerende voorheffing. Voor rekeningen van gehuwden of wettelijk samenwonenden wordt dat bedrag verdubbeld en betaal je geen belasting op intresten tot maximum 2040 euro.

Deze bedragen gelden voor de intrest op al je gereglementeerde spaarrekeningen samen. Het heeft dus geen zin om meerdere spaarrekeningen te openen want de grens van 1020 euro geldt niet per spaarrekening apart.

Indien je meer dan 1020 euro intrest krijgt (of 2040 euro voor gehuwden en wettelijk samenwonenden), dan betaal je een roerende voorheffing van 15% boven die grens.

Welke spaarrekening bieden de hoogste intrest?

De spaarrekening die de hoogste intrest biedt op dit moment is de NIBC getrouwheidsrekening. Daarop krijg je een basisrente van 1,20% en een getrouwheidspremie van 1,80% wat een totaalrente van 3,00% betekent.

Ook de Santander Consumer Bank Vision Max rekening heeft een totaalrente van 3%, maar daar moet je minstens 125.000 euro inleggen. De VDK Ritme spaarrekening heeft een totaalrente van liefst 3,15%, maar je mag maximaal 500 euro per maand sparen. Diezelfde voorwaarde geldt ook voor de ING Tempo Sparen waar je in totaal 3% rente krijgt.