Sammy Mahdi windt zich op: "Zijn anderen minder waard dan een inwoner van Antwerpen?"

door: STS
Sammy Mahdi
Afbeelding bron: Photonews

Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi windt zich op over de verdeling van subsidies in Vlaanderen. Hij wil dat kleinere gemeenten beter gefinancierd worden.

Van de 17,751 miljard euro subsidies die de Vlaamse regering in 2022 toekende, ging 23% naar de provincie Antwerpen. De stad Antwerpen kreeg 1,1 miljard euro, meer dan dubbel zoveel als de stad Gent, die op nummer twee staat.

Cd&v vindt dat de slinger te veel doorslaat in het voordeel van grootsteden. "Is een inwoner van pakweg Edegem dan minder waard van een inwoner van Antwerpen?", vraagt Sammy Mahdi zich af.

"Uiteraard hebben grootsteden af te rekenen met specifieke uitdagingen zoals criminaliteit, mobiliteit en dergelijke, die eigen zijn aan een stedelijke context. Subsidies die deze maatschappelijke uitdagingen helpen aanpakken, zijn dus broodnodig."

"Maar dat neemt niet weg dat er vandaag nog te veel een scheeftrekking aanwezig is tussen grootsteden en gemeenten daarbuiten, die vaak met dezelfde maatschappelijke uitdagingen geconfronteerd worden."

Cd&v roept op om kleinere gemeenten breder en beter te financieren. "Wij zijn een gemeenschapspartij. Iedere inwoner van Vlaanderen telt evenveel voor cd&v. Ook als je niet in Antwerpen of Gent woont."