77 man op bijeenkomst in synagoge: “Dit is een heksenjacht, wij mogen dit”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Zaterdagavond werden in een Antwerpse synagoge 77 mensen aangetroffen. De politie deed de nodige vaststellingen, maar volgens een advocaat is dat niet correct. 

De Joodse gemeenschap hield in een Antwerpse synagoge een bijeenkomst waarop 47 volwassenen en 30 kinderen aanwezig waren. Volgens advocaat David Braun was dat geen overtreding. “De Raad van State heeft op 22 december geoordeeld dat geloofsbelijdenis op individuele basis mag worden uitgevoerd”, vertelt Braun, die ook woordvoerder is van het Forum der Joodse Organisaties, aan VRT Nieuws.  

“Tijdens een eredienst mogen er een maximum 15 deelnemers aanwezig zijn. Voor individuele bezoekers, los van een eredienst, is er geen limiet. Gebedshuizen mogen dus geopend zijn als alle aanwezigen een mondmasker dragen en voldoende afstand houden.” 

Braun zegt dat er een probleem is. “We vinden het ongelooflijk omdat de politie de wet correct hoort te kennen. De Joodse gemeenschap heeft het gevoel dat er een heksenjacht aan de gang is.” 

De Raad van State wil niet ingaan op het voorval en zegt dat er geen uitzonderingen mogelijk zijn. "Er was gevraagd om het besluit over de eredienst met een maximum van 15 personen, te schorsen, maar daar is de Raad niet op in gegaan. En dus is er ook geen enkele uitzondering toegestaan. Verder wil de Raad op geen enkele manier ingaan op mogelijke interpretaties die worden gegeven aan een bepaald arrest."