AstraZeneca vanaf 41 jaar: Dit wil Frank Vandenbroucke daarover kwijt

door: MRO
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

In België zal het AstraZeneca-vaccin worden toegediend aan alle personen vanaf 41 jaar. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) legt uit waarom.

Het Europees Geneesmiddelenbureau heeft intussen een zeer gedetailleerde analyse verstrekt. "Daaruit blijkt dat wij op 100.000 mensen tussen 40-49 jaar, door hen met Astra Zeneca te vaccineren, ten minste 80 ziekenhuisopnames voor Covid, 10 ziekenhuisopnames op intensieve zorgen en minstens 7 sterfgevallen vermijden", aldus Frank Vandenbroucke bij RTL Info.

De minister bevestigt dat er zeldzame bijwerkingen kunnen zijn, maar dat weegt niet op tegen de voordelen van het gebruik van het vaccin.

"Er zijn bijwerkingen in die leeftijdsgroep per 100.000 mensen. Misschien zijn er een of twee zeldzame, onverwachte, verontrustende bijwerkingen. Dus als je het afweegt, vermijd 80 ziekenhuisopnames, 10 opnames op intensieve zorgen, 7 sterfgevallen."

"Met die kennis is het de logica om het AstraZeneca vaccin te gebruiken om degenen die 41 jaar en ouder zijn te beschermen."