België opnieuw in lockdown? "We moeten dit stoppen en hebben niet veel tijd"

door: MRO
Viroloog Emmanuel André
Afbeelding bron: Photonews

Microbioloog Emmanuel André trekt aan de alarmbel. "De coronacijfers zijn dramatisch", zo omschrijft hij de situatie in Wallonië en het woord lockdown mag niet vermeden worden. André benadrukt in Terzake dat er nu moét worden ingegrepen met strengere maatregelen.

"We weten dat het volgende week of over een tiental dagen nog zal verdubbelen, het gaat echt de verkeerde richting uit. Als wij nu niets kunnen doen gaan we in de richting van een saturatie van het systeem, ons systeem zal een verdubbeling niet meer aankunnen."

Emmanuel André roept op om zo snel mogelijk in te grijpen en de gedachtegang om te draaien. "Het is nu tijd voor actie. Het belangrijkste is dat we stoppen met nadenken over wat moet sluiten. We moeten die manier van denken wijzigen in de vraag wat open kan blijven. Ziekenhuizen, rusthuizen, de zorgsector moet zijn rol spelen. Daarna komen alle ondersteunende sectoren."

"We moeten dit stoppen en we hebben niet veel tijd. Lockdown is een zeer moeilijk woord omdat we weten wat de gevolgen zijn voor de maatschappij, maar dit moet bespreekbaar zijn want we moeten terugkeren naar een niveau waarop we de controle kunnen krijgen."

Als ervoor wordt gekozen om de scholen open te houden, dan zullen strengere maatregelen moeten worden genomen in andere sectoren. "Als we kiezen om scholen open te houden, moeten we dat compenseren in andere sectoren."