De Croo maakt tussenbalans nu het aantal besmettingen en de R-waarde dalen

door: MRO
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Het aantal coronabesmettingen daalt in ons land en het reproductiegetal duikt onder de één. Alexander De Croo (Open Vld) noemt het kleine lichtpuntjes, maar beklemtoont dat de weg nog heel lang is.

"Er zijn een aantal kleine lichtpuntjes zoals het reproductiecijfer, hoeveel mensen besmet u, is nu onder de één en dat is positief", vertelde Alexander De Croo bij VTM Nieuws. 

"Dat toont dat de maatregelen die we genomen hebben de voorbije weken effect beginnen te krijgen. De gedragsverandering van 11 miljoen Belgen, we hebben ons daar maximaal aan gehouden, heeft zijn effecten."

Ondanks de daling van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames, is het nog veel te vroeg om te optimistisch te zijn en te denken aan het versoepelen van de maatregelen.

Anderzijds zien we dat er nog altijd meer dan 150 mensen per dag overlijden en dat de druk in de ziekenhuizen bijzonder hoog is."

Een marathon

"Er zijn een aantal lichtpunten, maar dit wordt een inspanning van lange adem en we hebben ons steeds gebaseerd op wetenschappelijke inzichten."

"Dit is een marathon en in die marathon zitten we vandaag dicht bij de start, absoluut niet dicht bij de aankomst. We moeten er alles aan doen om ons daar voor te bereiden op maatregelen op lange termijn."