Dit is de winst op een coronatest: "Elders valt er nog meer geld te rapen"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Synlab, een van de grootste laboratoria actief in ons land, opent een grootschalig testcentrum in het Franse Rijsel. Synlab doet dat niet omdat de gezondheidsnoden daar hoger zijn, maar omdat de winstmarge er hoger is, zo klinkt het bij PVDA. 

"Dit toont aan dat het wel degelijk mogelijk is om uit de huidige testimpasse te geraken. Maar de regering moet dan wel de teststrategie zelf in handen nemen. Het kan niet dat de markt beslist over de gezondheid van de mensen", reageert PVDA-volksvertegenwoordiger en huisarts Sofie Merckx. 

Vorige week richtte de Duitse multinational Synlab in Rijsel, net over de Belgisch-Franse grens, een heuse "testfabriek" op. Op korte termijn maakte Synlab een budget van een miljoen euro vrij om nieuwe machines aan te schaffen en extra personeel aan te werven. Dagelijks worden 1.000 mensen getest, en zij krijgen hun testresultaten binnen de 24 uur. 

"Dit voorbeeld toont aan dat het mogelijk is om de testcapaciteit op korte termijn op te krikken op laboniveau. Maar het toont ook hoe het vandaag het winstbejag is dat de prioriteiten bepaalt", zegt Sofie Merckx. 

16 euro winst per test

"Want wat drijft de multinational om te investeren in Frankrijk, eerder dan in Luik of in Kortrijk? Niet zozeer de gezondheidssituatie, want daar staan alle indicatoren op rood in ons land. Wat duidelijk wel speelt, zijn financiële motieven. De Franse ziekteverzekering betaalt per test 73,59 euro terug, in België is dat 46,81 euro." 

Merckx benadrukt dat ook in ons land de terugbetalingstarieven voordelig zijn voor de private labo's. "De schatting is dat labo's in België op elke test zo'n 16 euro winst boeken. Maar dat is blijkbaar niet genoeg, want elders valt er nog meer geld te rapen. Synlab investeert niet waar de nood het hoogst is, wel waar de tests het meest winst opleveren." 

Voor Sofie Merckx biedt dit voorbeeld een concreet perspectief aan de regering om uit de huidige testimpasse te geraken. "De regering moet terugkomen op haar beslissing van eerder deze week, en een écht ambitieuze teststrategie uitrollen. Dat kan perfect, op voorwaarde dat ze durft in te gaan tegen de logica van de markt."