Duitse viroloog waarschuwt: “Er zullen veel doden vallen en het zullen jongere mensen zijn”

door: BVDO
patiënt met covid in ziekenhuis in Brussel
Afbeelding bron: Photonews

Christian Drosten is de bekendste viroloog van Duitsland. Hij is ontzettend bang voor wat er in de lente en de zomer op ons afkomt. 

De vaccinaties zijn in Duitsland goed bezig, maar volgens Drosten is dat geen garantie om snel terug te keren naar het oude normaal. “Zodra de ouderen en misschien ook een deel van de risicogroepen gevaccineerd zijn, zal er een enorme economische, sociale, politieke en misschien zelfs juridische druk ontstaan om de coronamaatregelen te beëindigen”, zegt Drosten aan Knack. 

Dat zal ook zijn gevolgen hebben op het aantal besmettingen. “En dan zullen er op korte tijd veel meer mensen besmet raken dan we ons nu kunnen voorstellen. Tienduizenden besmettingen per dag. Dat zullen dan vooral jongeren zijn, die minder zware symptomen ontwikkelen dan ouderen.” 

Het effect van de vaccinaties zal dan ook pas in de herfst van dit jaar zichtbaar zijn. “Als veel jonge mensen besmet raken, zullen de intensivecareafdelingen van de ziekenhuizen nog altijd vol liggen. En er zullen opnieuw veel doden vallen. Alleen zullen het jongere mensen zijn. Dat scenario kunnen we enigszins tegenhouden als we de cijfers nu zo ver mogelijk doen dalen.”